“ Qyteti është ndërtuar mbi…”/ Profesori turk paralajmëron tërmet apokaliptik në …

Edhe pas tërmeteve shkatërrimtare që prekën vendin më shumë se një vit më parë, Turqia është goditur vazhdimisht nga lëkundje të tokës, duke ngjallur vazhdimisht frikë mes qytetarëve, sidomos në disa zona ku edhe toka “ende nuk ka gjetur qetësi”.

Prej kohësh, ekspertë dhe gjeologë të ndryshëm kanë ngritur paralajmërime për lëkundje të herëpashershme, ndërsa nuk kanë përjashtuar lëkundje të tjera apokaliptike, si ai 7.7 ballë i shkallës rihter që shkaktoi qindra viktima.

Paralajmërimin e radhës, për të disatën herë, e ka dhënë pedagogu i Universitetit Teknik të Stabollit dhe gjeologu Prof. Dr.Naci Görür, i cili ka ngritur alarmin për qytetin e Manisa. Duke u shprehur se qyteti është ndërtuar mbi linjat e thyerjes aktive, ai tha se këto thyerje të gjalla kanë potencial të prodhojnë tërmete me magnitudë 7 e lart dhe për këtë arsye duhet të rritet rezistenca ndaj tërmeteve në qytet.

Sipas mediave turke, Görür, i cili mori pjesë në një panel, vuri në dukje se linjat e thyerjes në Manisa përhapen drejt skajeve të maleve, shpateve dhe brendësisë së fushave dhe deklaroi se qyteti ka tipare të tokës “Horst and Graben”.

“Ju jetoni në një strukturë tektonike dhe tërmetet do të ndodhin patjetër në këtë strukturë tektonike. Nëse nuk ndodh sot, do të ndodhë nesër, nëse nuk ndodh nesër, do të ndodhë të nesërmen. Prandaj, nuk ka kuptim të flasim nëse do të ketë”, tha Görür

Görür vuri në dukje se tërmetet duhet të merren seriozisht duke marrë mësime nga historia. Duke theksuar se tërmetet nuk mund të parandalohen, por efektet e tyre mund të zvogëlohen, Görür tha:

“Ju jeni pronarët e pronave të Manisa, njerëzit e gjallë, pronarët e këtij vendi. Përdorni vullnetin tuaj, mbroni pronën tuaj. Mos u bëni kurrë njësh me politikën. Por kushdo që të vijë, ta bëjë Manisa një qytet elastik. Tërmeti është pulsi i botës. Nëse nuk ka tërmet, bota vdes. Tërmeti tregon se bota është gjallë. Por nëse ulemi në krahët e tërmetit dhe nuk marrim masat e nevojshme, ai do të na vrasë.”

Leave a Comment