Këto zona të fytyrës iu tregojnë rezultatin e shëndetit më mirë se analizat

Ndonjëherë fytyra jonë zbulon më shumë sesa mund të duam ne që ajo të thotë dhe ky mund të jetë në të vërtetë një avantazh. Një vështrim nga afër në fytyrën tuaj mund t’ju ndihmojë të kuptoni çfarëdo fushe në të cilat ka pabarazi në trupin tuaj, ndoshta duke parandaluar edhe ndonjë sëm undje të ardhshme.

Ju kemi renditur disa probleme të lëkurës së fytyrës, prejardhja e të cilave do t’ju interesojë shumë. Ju mund t’i keni hasur tashmë disa nga këto; nëse jo, mund të jetë një kujtesë e mirë kur t’i hasni.

Rrathë të zinj dhe qese nën sy

Rrathët e zinj nën sy janë shpesh një tipar i trashëguar dhe nuk mund të bëhet asgjë për to. Por nëse ju janë shfaqur kohët e fundit, duhet të zbuloni menjëherë arsyen. Më të njohurat janë mungesa e gjumit, pirja e duhanit, ndryshimet hormonale, alergjitë dhe përdorimi i tepruar i alkoolit, i kafesë dhe i ushqimeve të kripura.

Ju do të shihni efekte afatgjata nëse arrini të hiqni qafe shkakun themelor, por, si një masë e përkohshme, do të funksionojë një fashë e ftohtë dhe një korrektor i mirë.

Hundë e kuqe

Ka shumë enë gj aku në hundët tona dhe zgjerimi i tyre çon në zbehje. Kjo ndihmohet edhe nga ndryshimet e temperaturës, alergjitë, str esi emocional ose hundët që rrjedhin.

Megjithatë, nëse hunda juaj është gjithmonë e kuqe, duhet t’u kushtoni kujdes problemeve të enëve të gj akut, të rishikoni stilin tuaj të jetesës dhe të takoni mjekun tuaj për një diagnozë specifike.

Zverdhje e fytyrës dhe syve

Kjo ndodh kur grumbullohen shumë mbeturina në trup. Zakonisht vërehet tek foshnjat e lindura para javës së 38-të, sepse mëlçia e tyre nuk mund të funksionojë siç duhet. Tek të rriturit, verdhëza mund të tregojë për probleme më serioze, përfshirë abu zimin me alk oolin.

Ju duhet të kontrolloni mëlçinë, fshikëzën e tëmthit dhe pankreasit dhe të përjashtoni infeksione virale të tilla si hepatiti dhe mononukleoza.

Shfaqje e papritur e nishaneve

Në shumicën e rasteve, nuk ka asgjë për t’u shqe tësuar, por vigjilenca është gjithmonë një gjë e mirë.

Bëjini vetes disa pyetje: A janë të kufizuara kufijtë e nishanit? A është ngjyra e “grumbullit” e pabarabartë? A është më i madh në diametër sesa një bizele? A ka ndryshuar madhësi në javët e fundit?

Konsultohuni me mjekun tuaj nëse një nga përgjigjet tuaja ishte “po”. Përpiquni të shmangni ekspozimin e zgjatur ndaj diellit dhe mos harroni të përdorni krem mbrojtës ndaj diellit.

“Skuqja flutur”
Një skuqje e vogël në fytyrë mund të shkaktohet nga zgjedhja e produkteve kozmetike të gabuara, alergji, ndryshime klimatike ose konsumim i tepruar i ëmbëlsirave.

Pasi të eliminoni faktorin provokues, skuqja do të zhd uket. Por nëse skuqja zë të dyja faqet dhe ngjan me një flutur, ajo mund të sinjalizojë lupusin. Simptoma të tjera të lupusit janë ethe, dh imbje të nyjeve dhe gishtat që bluhëzohen gjatë motit të ftohtë.

Copëzim i lëkurës rreth gojës dhe hundës

Ndryshimet në lëkurën rreth gojës dhe hundës mund të jenë rezultat i shkaqeve të ndryshme, por më shpesh kjo do të thotë mungesë e vitaminave esenciale A, C, E ose B.

Copëzimi shpesh shoqërohet me dobësi të përgjithshme, përqendrim ose vëmendje të dobët, humbje të flokëve dhe thonjve të shtresëzuar. Ia vlen të bëni analizat e duhura dhe të zbuloni se cilat vitamina ju mungojnë. Rishikoni dietën tuaj dhe shtoni ushqimet e duhura.

Pl agë rreth buzëve dhe gojës

Pl agët rreth buzëve, gojës dhe hundës mund të shk aktohen nga virusi herpes i tipit 1. Pasi të keni marrë virusin, ai do të qëndrojë në ju. Çrregullimet mund të shp ërthejnë kur sistemi imunitar i një personi dobësohet për shkak të str eseve, sëmu ndjeve ose lodhjes. Ato zakonisht zhd uken vetvetiu. Megjithatë, ka pomada të veçanta që gjenden në farmaci.

Buzë të pl asaritura

Ne të gjithë kemi herë pas here buzë të thata dhe të plasaritura, veçanërisht në dimër ose pas një periudhe të gjatë në diell. Çarjet mund të nënkuptojnë gjithashtu një reaksion alergjik ose një përgjigje ndaj një ilaçi.

Rregulli i fëmijërisë që të mos i lëpish buzët në të ftohtë ende vlen. Balsamët për buzët gjithashtu mund të jenë një ndihmesë e madhe.

Qime të tepërta në fytyrë

Për shumë njerëz, qimet e fytyrës mund të jenë të trashëguara. Te gratë e reja, qimet e tepërta mund të tregojnë se vezoret nuk funksionojnë siç duhet. Kjo quhet Sindroma Ovariane Policistike dhe mund të shkaktojë vështirësi në të ngelurit shtatzënë.

Rekomandohet që të vizitoni një gjinekolog për trajtim. Përveç kësaj, mund të përpiqeni të shmangni produktet që përmbajnë shumë sheqer.

Hiperpigmentimi në fytyrë

Nëse keni pika të errëta simetrike në faqet dhe në urën e hundës, kjo është një shenjë klasike e melasma-s, një lloj hiperpigmentimi. Është më e zakonshme në mesin e grave dhe zhvillohet më shpejt tek njerëzit me lëkurë në tonalitet të errët.

Ekspozimi i shpeshtë në diell gjithashtu stimulon rritjen e hiperpigmentimit. Gratë e reja zakonisht e marrin melasma-n gjatë shtatzënisë dhe shpesh zhdu ket vetë. Megjithatë, ka shumë produkte kozmetike për të lu ftuar hiperpigmentimin si terapia lazer, zbardhimi kozmetik dhe peeling kimik.

Hollimi i vetullave ose qerpikëve
Nëse vetullat ose qerpikët po hollohen, por jo për shkak të eksperimenteve të pasuksesshme kozmetike, atëherë mund të sinjalizojë probleme me gjëndrën tiroide.

Ndër simptoma të tjera, mund të vërehet ngadalësia, lëkura e thatë dhe shtimi i pashpjegueshëm në peshë. Një test gja ku dhe një konsultim me mjekun tuaj janë të detyrueshme në këtë rast.

Vendndodhja e akneve reflekton shëndetin tuaj të brendshëm

Nëse vazhdojnë t’ju dalin puçrra dhe keni akne në të njëjtin vend, kjo mund të thotë se ka diçka që nuk shkon në trupin tuaj. Lëkura juaj pasqyron gjendjen e brendshme të trupit tuaj dhe analiza e kujdesshme e akneve mund të ndihmojë në zbulimin e një sëmundjeje të afërt dhe në parandalimin e shfaqjeve të ardhshme të këtyre puçrrave të këqija.

Nëse aknet ju pengojnë për një kohë të gjatë, ju rekomandojmë që të vizitoheni nga një mjek sa më shpejt të jetë e mundur.

Ju lutem vini re se një skuqje e zakonshme, copëzim i lëkurës dhe simptoma të tjera mund të kenë arsye të tjera për t’u shfaqur përveç atyre të listuara. Vetëm një mjek mund ta përcaktojë shkakun e vërtetë.